Naar het strand – Probeer Noordwijk!

Noordwijk is een topbstemming voor een paar dagen aan zee. Genoeg hotels, veel leuke en verschillende strandtenten en heel veel te doen in de regio om je niet te vervelen.

Als vanaf heel jong kwam ik graag in Noordwijk. Weken vertoefd, nog een tijdje gewoond en daarna op alle bekende adressen wel geslapen en al vrijwel overal wel eens gegeten. Van vlooienhotel, waar we direct weer zijn vertrokken, tot de ruime keuze aan hotels.  De grote plus van Noordwijk is:  keuze en genoeg goed aanbod.  Sommige doen alsof ze een eigen zwembad hebben. Dat zijn er echt maar een paar. De rest heeft een contractje voor zwemmen en welness & fitness met Azurro. Op zich is daar niks mis mee maar je moet het wel weten. Ook zijn er nog een flink aantal hotels die in de 80-90’ies zijn blijven hangen. Ook een keer geinig maar hun prijzen zijn wel van nu. Ook zijn er vrij veel wat onpersoonlijke congres hotels. Maar hebben na een mooie zomerdag vaak nog wel plek en de boel goed op orde.

Don’ts. Ja, die zijn er ook. Vergeet een treurige spot als het Vuurtorenplein en de flats daaromheen. Al 30 jaar een bende. Waar bestuurlijke onmacht en onmogelijke projectontwikkelaars elkaar al jaren in een wurggreep vast hebben. Ook dat is Noordwijk aan Zee. Met het verbreden van de kustverdediging is Noord Boulevard veel verder van de zee komen te liggen. Dat maakt het een stuk minder aantrekkelijk voor een loopje langs ‘zee’.  Daarvoor is Katwijk eigenlijk beter. Het van invloed waar je het beste op het strand kunt gaan liggen.

Strandleven

Wel of geen strandbedje met parasol of op je eigen handdoekje. Ook daarin is er volop keuze. De grote plus van Noordwijk is en blijft de enorme keur aan verschillende strandtenten. Ben je meer op uitgaan gericht is het misschien een tikkeltje te rustig geworden. De tijden dat het de uitgaansgelegenheid van de bollenstreek was en de hele Grent tsjokvol stonden zijn allang voorbij.  Een plus is dat het minder gedoe is om er met de auto te komen. Geen uren onderweg zoals bijvoorbeeld naar Bloemendaal en Zandvoort op een mooie dag.

In de branding kun je suppen of golfsurfen leren bij Beachbreakers. Zelf in zee gaan kan natuurlijk ook: let op bij Oosten.  Vergeet alle plastic bootjes, unicorns en laat die samen met de krokodillen thuis. Denk om de muien!

Waar moet je liggen? Wij kiezen voor de uiteinden van de boulevards. Met het weer steeds weer verder afkalven van het opgespoten strand zit je daar met hoog water niet te snel opgepropt of met je spullen in het water.

Slapen

De grote plus van Noordwijk is het grote en in kwaliteit breed aanbod voor de nacht.  In de buurt is er meer dan genoeg te doen voor als het strandweer net even iets te Nederlands blijkt te zijn.

Als je er echt even voor een dag of wat uit wil en je kan het  lijden zou ik gewoon naar Huis ter Duin gaan. Hotels als deze zijn constant in gevecht met het vergaan van de glorie. Maar dat is ook deel van de charme.  Value for money deals vaak. En waar anders kun je in je badjas de trap af, even in zee afspoelen, koffietje in de strandbar en weer op je slippers naar je kamer om nog even te snoozen zonder een straat over te hoeven steken. s’middags nog even terug naar je vooraf gereserveerde strandbedje en s’avonds omvallen na een mooie dag. Even afgesloten van wat er verder in de wereld loos is. Dat kan alleen maar in Huis ter duin.

Wil je gewoon lekker naar zee en een bed dan is de Heeren van Noordwijk, maar dan moeilijk geschreven, ook een goed adres. Prima qua budget en qua aankleding is hier het vaste hotel concept van een grote print achter je bed. En ook hier ook weer het bekende horeca bruin interieur.  Meer Boutique & Beleving en wel pal aan zee is Vesper aan de Zuidboulevard.

Moet het ook ‘aan Zee, zijn maar wilde iets minder geld kwijt willen en is tegen een systeemplafonnnetje aankijken niet onoverkomelijk (daar zijn er nog wel een paar meer van in Nederland ), dan is het Golden Tulip  Beach Hotel een goed alternatief.

Hotels van Oranje is nu (Q2 2022) even een beetje een bouwput. Plus daar was dat je binnendoor naar de verschillende restaurants en het zwembad met wellness met eigen golfslagbad kan.  Ook met zwembad(je) is Het Palace Hotel dat nu bij Van der Valk onder management is.  Ook een prima keuze!

Moet het meer boutique zijn en lekker eten op een adres dan is Villa de Duinen onze keuze. Niet aan zee ook prima combinatie met eten is Hotel Royal in Noordwijk Binnen.

 

Andere alternatief is het Alexander Beach . Zit alles vol? dan is er nog de Baak op een steenworp afstand van Huis ter Duin.

In de buurt

Is het super druk en moet je wel een keuze verder af kiezen. Heb je het over een tuin: kijk bijvoorbeeld naar Oud Poelgeest in Oegsteest of in Leiden. Beter nog dan het wat onpersoonlijker Hilton Garden Inn. Vinden aan de snelweg toch een beetje een afknapper na een dag aan zee.  Maar soms heb je geen keus  als je last minute toch wil blijven. Door de week liggen er de pillendraaiers van het bioscience park, en dus vaak nog wel plek in het weekend. Er zijn ook vele ander Van der Valk hotels in de regio (Leiden, Voorschoten, Sassenheim) en nu dus ook in Noordwijk zelf.

Eten

Eten is in Noordwijk is altijd een iets lastiger verhaal. Voor de ripdeals en gefrituurde zaken in de tourist traps kun je er op een hete provolle zomerdag op de boulevard altijd wel terecht! Maar écht lekker eten. Niet de gemakkelijkste plek. Als je even goed doorzoekt kun je ook echt redelijk / goed  eten.   Net als in de rest van de wereld: meestal hoe verder van de boulevard hoe beter het eten.

Uniek is het enorme aanbod strandtenten waar je ook goed kunt eten.  Dat kan niet op heel veel plekken in de wereld. En al helemaal niet met zoveel aanbod.

Klaar met zand. Denk bijvoorbeeld ook eens aan  de Lamme Goedzak bij het Palace Plein. Of onder de Linden in Noordwijk binnen.  In het Noordelijk deel van het strand zit ‘Yan’ Een Thai verscholen onder een flat maar ideaal om even goed te eten of af te halen.  Overigens net als de pizza of chinees op de Grent zijn die er al jaren zit.

In de regio is er ook plenty keuze. Leiden bijvoorbeeld is een van de beste value for money plekken van NL om uit eten te gaan.

Parkeren :

Op mooie dagen is parkeren een crime.  Grote hotels met hun een eigen parking hebben dat probleem niet.  Sommige hotels hebben eigen P kaarten voor op straat. Heb je die niet dan is het Wantveld in het Noorden de grootste parking.  Anders rest niets anders dan de auto wegzetten op de P en Zee net buiten de randweg en met de bus of op de fiets heen en weer.

Alternatief programma: 

De enorme plus van Noordwijk is dat er ook in de omgeving heel veel is te doen.

Noordwijk:

  • Zwembad/ Wellness: BinnenZee  / Azzuro /  Hotels van Oranje
  • Fiets of mountainbike huren voor een rit door de duinen richting Zandvoort of Wassenaar
  • Surfen, suppen of leren Kitesurfen

Regio :

  • Enorme verscheidenheid aan musea in Leiden  Lakenhal / Naturalis / Museum van Volkenkunde of Oudheden
  • Space Expo tussen Noordwijk en Katwijk
  • Dagje Leiden of Haarlem
  • Dagje Den Haag:  Winkelen, Het Binnenhof, Mauritshuis of Madurodam.
  • Golf:  Diverse banen  Maar bij https://www.golfcentrumnoordwijk.nl/ ook zonder GVB
  • Wassenaar: bijzondere musai met collecties als Louwman (auto)museum of Museum Voorlinden met prachtig park
  • Sloep of zeilbootje huren op de Kaag of Leiden
  • Als er overdekt gewinkeld moet worden Westfield Mall in Leidschendam

 

Ook interessant

Deel dit verhaal

Scroll naar boven